Ceny nájmů 2024: Nájemní bydlení zdražuje ve všech krajích

zprostedkovatel
Ing. Vladimír Zuzák
26.6.2024
zprostedkovatel Sdílet na Facebooku
Průměrné nájemné roste ve všech krajích. V nájemních bytech i domech zůstali všichni, kteří nedosáhli na drahé hypotéky. Navíc došlo v řadě bytů k navýšení nájemného o inflaci, tedy až o 10 %. Jaký bude další vývoj cen nájmů?
Ceny nájmů 2024: Nájemní bydlení zdražuje ve všech krajích

Nájmy rostou v Česku už mnoho let a nedá se očekávat, že by tento trend něco mohlo v následujících letech zvrátit. Právě naopak: zejména majitelé bytů ve větších městech se mohou těšit na to, že jejich zisk z pronájmu stále poroste. Nájemníci budou muset v budoucnu na nájem vynaložit ještě větší část výplaty, než jsou nyní zvyklí.

Ceny pronájmů jsou úzce provázané s dostupností vlastního bydlení. Čím dražší hypotéky, tím větší poptávka po nájemních bytech a taky dražší činže. Kdo by za jiných okolností už bydlel ve vlastním, musí se spokojit s nájmem (tzv. odložená poptávka).

Právě tento princip stál za růstem nájmů v roce 2023, kdy se úrokové sazby hypoték pohybovaly kolem 6 % a inflace zdražila i stavební materiály. Odkládaly se nejen nákupy bytů, ale i stavby rodinných domů. Naopak na nájemní bydlení se ve větších městech stály fronty. Jak se vyvíjí nájemné v roce 2024?

Aktuální ceny nájmů v ČR

Růst nájmů vidíme skoro ve všech krajích. Pokles nájemného zaznamenal na začátku roku jen Plzeňský a Zlínský kraj. Průměrná výše nájemného za m2 pro celou ČR byla 302 Kč, což odpovídá u bytu o výměře 60 m2 částce 18 120 Kč měsíčně.

Každý průměr však v sobě skrývá extrémní hodnoty. Ve všech krajích kromě Prahy, Středočeského a Jihomoravského kraje se držel průměrný nájem pod 230 Kč za m2. Za šedesátimetrový byt se tedy platí ve většině republiky méně než 14 000 Kč, v nejlevnějším Ústeckém kraji jen 10 740 Kč.

Nájemní byty - vývoj ceny Q1 2024

Kvartální změny nájemní ceny bytů, zdroj: Monitor prodeje a pronájmu nemovitostí s využitím datové báze Maxima Reality a Bezrealitky

 

Aktuální ceny nájmů v Praze

Nejvyšší nájmy jsou v Praze, kde se průměr vyšplhal na začátku roku 2024 na 359 Kč za m2. To odpovídá u šedesátimetrového bytu měsíčnímu nájmu ve výši 21 540 Kč. Tempo růstu je taky v Praze výrazně rychlejší než kdekoli jinde v republice. Meziročně se cena nájmu za m2 navýšila o 10 %. Strmý růst se datuje už od počátku roku 2022 a zatím nic nenasvědčuje, že by mělo přijít jakékoli zpomalení.

Hypotéky sice od začátku roku 2024 zlevňují a poptávka po vlastním bydlení se zase rozjíždí, ale v Praze je hlavním problémem nedostatek bytů. V hlavním městě chce bydlet mnohem více lidí, než kolik se do něj aktuálně vejde, a povolovací procesy jsou tak pomalé, že developeři nestíhají doplňovat nabídku dost rychle. Tomu odpovídá vývoj nájemného.

Každý byt k pronájmu v Praze se může proměnit v malý zlatý důl, pokud se podaří najít spolehlivé nájemníky. Podívejte se, jak pronajímat byt bez oplétaček.

 

Ceny nájmů v Brně a Středočeském kraji

Pronájem bytu v Jihomoravském kraji stál začátkem roku 2024 v průměru 281 Kč za m2, což odpovídá částce 16 860 Kč za 60 m2. Brno a jižní Morava jsou tedy druhý nejdražší realitní trh v Česku, nájmy jsou tady výrazně dražší i ve srovnání se Středočeským krajem, který je třetí. I na jižní Moravě ovšem musíme rozlišovat podle lokality – najdeme tady obce s levným bydlením, naopak průměrný nájem v Brně šplhá až k 320 Kč za m2 (19 200 Kč za 60 m2).

Do Středočeského kraje a měst, jako je Kolín, Beroun nebo Mělník, míří rodiny, které si nemohou dovolit bydlet v hlavním městě. Platí to už nejen pro vlastní, ale taky pro nájemní bydlení. Dříve stáli Pražané před rozhodnutím, jestli zůstat v nájmu v hlavním městě, nebo odejít do vlastního a dojíždět. Dnes už se nižší střední třída stěhuje do prstence kolem Prahy i za nižšími nájmy, což žene ceny nahoru. Průměrné nájemné za m2 ve středních Čechách na přelomu let 2023/2024 výrazně poskočilo a vystoupalo na 260 Kč, tedy 15 600 Kč za 60 m2.

→ Hledáte bydlení? Podívejte se na naši nabídku bytů k pronájmu.

Nájemní byty - cena za m2 Q1 2024

Nájemní byty – cena za m2, zdroj: Monitor prodeje a pronájmu nemovitostí s využitím datové báze Maxima Reality a Bezrealitky

Cena pronájmu rodinného domu

A co rodinné domy? Nájem, nebo hypotéka? V roce 2023 se navýšil zájem o pronájmy rodinných domků a týkalo se to opět hlavně lidí, kteří nedosáhli na hypotéku. Výhodnější bylo si rodinný dům pronajmout než pořídit na hypotéku. Svůj sen o bydlení v domku se zahradou tedy rodiny často nakonec realizovaly právě skrz pronájem.

Tento trend nebývá tak silný v letech, kdy jsou hypotéky dostupnější, proto se letos zase utlumí s klesajícími úrokovými sazbami. Stěhování mladé rodiny obvykle probíhá spíš z pronajatého bytu do vlastního domu, pokud je to aspoň trochu možné. Nájem staršího rodinného domu navíc můžou prodražit taky energie, hlavně vytápění, kde často nájemci zjistí náklady s překvapením až s prvním vyúčtováním.

A co majitelé rodinných domů? Vyplatí se jim pronájem? To velmi záleží na lokalitě. Domy v dobré dojezdové vzdálenosti do velkých měst se mohou pronajímat dobře. Naopak sehnat dobré nájemníky do domku někde na vesnici může být někdy velký problém.

→ Podívejte se na článek Prázdná nemovitost. Je lepší prodej, nebo pronájem?

Cenová mapa nájemného

Spolehlivá mapa ceny nájmů aktuálně v České republice neexistuje, protože není žádná veřejná evidence uzavřených nájemních smluv. U prodejů nemovitostí je to jinak – katastr nemovitostí má všechny kupní smlouvy, proto dnes už existují cenové mapy, které ukazují, za kolik se prodávají byty v konkrétní lokalitě.

U nájemného se obvykle pracuje jen s nabídkovými cenami z realitních serverů, které nemusí úplně odpovídat skutečně dohodnutému nájemnému. Přesto tyto údaje poskytují poměrně dobré vodítko pro další majitele, kteří chtějí zjistit, jaká je obvyklá výše nájemného v dané lokalitě. Ministerstvo pro místní rozvoj připravilo v roce 2011 mapu obvyklého nájemného, protože končila regulace nájemného a stát se obával, že nájmy vzrostou příliš. Tato mapa však už není v provozu, protože neposkytovala spolehlivá data.

Nová cenová mapa nájemného ovšem možná brzy vznikne tentokrát z iniciativy Ministerstva financí. Má pomáhat nájemníkům, pronajímatelům i státu, který ji může využít např. pro rozdělování příspěvků na bydlení

→ Máte v bytě nájemníky? Možná můžete ušetřit na daních. Doporučujeme článek Daň z pronájmu nemovitosti: Jak ji snížit?

Navýšení nájemného o inflaci

Když analyzujeme data z realitních portálů, úplně chybí informace o tom, jaké nájemné platí lidé, kteří jsou v pronájmu dlouhodobě. Když se nemění nájemník, o změně ceny nájmu se nedozvíme. Ke zvýšení nájemného přitom dochází často. Ve kterých situacích tedy může pronajímatel zvýšit nájemné, i když nájemníci zůstávají stejní?

  1. Končí nájemní smlouva na dobu určitou a uzavírá se nová.
  2. Jednou za rok může majitel navrhnout zvýšení nájmu také u smluv na dobu neurčitou, a to až do výše srovnatelného nájemného obvyklého v daném místě.
  3. Nájemné se může jednou ročně navýšit o inflaci.

Inflační doložka umožňuje pronajímateli navýšit nájemné každoročně bez ohledu na to, jestli částka odpovídá obvyklému nájemnému. Inflace dosáhla například v roce 2023 mimořádné úrovně: nájemníci se mohli dočkat skokového navýšení až o 10,7 % (index spotřebitelských cen CPI). U průměrného šedesátimetrového bytu s nájemným 17 820 Kč by se tedy jednalo o navýšení o 1782 Kč.

Aby byla platná, musí inflační doložka obsahovat:

  • datum zvýšení – například každý rok k 1. lednu nebo dni uzavření smlouvy,
  • proces navýšení – automaticky nebo na výzvu pronajímatele,
  • inflační ukazatel – nestačí uvést pouze „inflace“, raději index CPI nebo Eurostat.

V dalších letech už se nepředpokládá tak vysoká míra inflace, běžně by se měla držet v rozmezí 2-4 %. To ovšem pořád znamená u našeho modelového bytu navýšení o 350-700 Kč každý rok. Podle občanského zákoníku se nájemné nesmí zvýšit o více jak 20 % za tři roky, to však platí jen u nájemní smlouvy na dobu neurčitou. Pokud je smlouva na rok a potom se uzavírá nová, majitele bytu ve zdražování nic neomezuje.

Míra inflace v procentech

Míra inflace v procentech, zdroj: Český statistický úřad

Kalkulačka pro výpočet nájemného

Stanovení výše nájemného je klíčem k úspěšnému pronájmu. Tržní cena nájmu přiláká nájemníky a přinese zajímavý zisk. Ale jak určit cenu pronájmu bytu? Vše by usnadnila kalkulačka výše nájemného. Jenže cena pronájmu musí zohlednit obrovské množství faktorů: velikost bytu, lokalitu, ale taky stav a vybavení bytu, patro, orientaci oken, dopravní dostupnost a další. Žádná spolehlivá kalkulačka ceny nájmů tedy neexistuje.

Naši realitní specialisté vám rádi pomůžou s pronájmem bytu. Stanoví tržní cenu pronájmu, připraví atraktivní inzerát a seženou spolehlivé nájemníky. Naši právníci potom připraví nájemní smlouvu, která ochrání vás i váš majetek. Pronajměte svou nemovitost bez starostí.

Zdroje

Chci prodat nemovitost

  • prodáte 2x rychleji než jinde
  • navýšíte prodejní cenu o 10-15 %
  • naši provizi zaplatí kupující
zprostedkovatel

Ing. Vladimír Zuzák

Vladimír Zuzák je majitelem a ředitelem realitní kanceláře MAXIMA REALITY, která působí na pražském realitním trhu 26 let. Zuzák je všestranným znalcem realitního trhu. Zkušenosti v oblasti financí a realit sbíral například v ING a Hypocentru Modré Pyramidy. Po dobu 10 let zastával pozici obchodního ředitele ve FINEP HOLDING Group. Zuzák kritizuje nedostatečnou regulaci realitního byznysu, prosazuje vyšší standardy ochrany prodávajících i kupujících. Je autorem řady poradenských článků o realitním trhu na Peníze.cz, má profil na Linkedin.
  • prodáte 2x rychleji
  • můžeme navýšit prodejní cenu o 10-15 %
  • naši provizi platí kupující

Chci prodat nemovitost

dum
  • odhad zpracujeme vždy zdarma
  • zjistíme aktuální tržní cenu v dané lokalitě
  • realitní specialista vám volá obratem

Chci odhad tržní ceny

odhad
Cookie popup